12 lipca 2014

Muffiny brzoskwiniowe


Ciągle mówimy, by nic nie powiedzieć.

Anna Kamieńska




Składniki:

suche:
2.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

mokre:
3/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
kilka kropel aromatu śmietankowego

dodatkowo:
3-4 brzoskwinie
cynamon (opcjonalnie)
sos czekoladowy (opcjonalnie)


Przygotowanie:

     W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :)




  
     Nie lubię wypadać z rytmu. Nie lubię pałać entuzjazmem tylko przez chwilę. Nie lubię tracić chęci.
Nie lubię nie mieć motywacji. Nie lubię poczucia bezsensu. Nie lubię gubić pasji.
Ktoś ostatnio uświadomił mi, że wolimy mieć możliwości zamiast osiągnięć. Cóż... Bez jednego nie byłoby drugiego. Tylko pierwsze nie zawsze prowadzi do drugiego, może nawet nie prowadzić do niego nigdy. Szkoda.



1 komentarz:

  1. świetne muffiny! to coś dla mnie - wielbicielki brzoskwinek :)

    OdpowiedzUsuń