8 września 2012

Mleko ryżowe

 Można odejść na zawsze, by stale być blisko.

Jan Twardowski

Składniki:

3/4 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu
3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody


Ewentualnie:

sól, cukier do smaku


Przygotowanie:

     Po prostu wrzucamy ryż do miksera, zalewamy wodą i miksujemy, dopóki ryż się dokładnie nie rozmiażdży. Następnie owijamy wierzch słoika gazą i przelewamy przez nią nasze mleko, aby odłożyły się na niej pozostałości po ryżu. Sitko zamiast gazy jest również dobrym narzędziem, jednak nie gwarantuje klarowności napoju po przelaniu. Tak przyrządzone mleko przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Jeśli chcemy nadać mleku bardziej słony lub słodki smak, po przyrządzeniu wsypujemy odpowiednio sól lub cukier (ilość wedle upodobania) i mieszamy.




     Do posłuchania: Angus & Julia Stone - Sadder than you




3 komentarze:

  1. Hm, kolejna rzecz, której nigdy sama nie robiłam. widać, że jak się chce to można.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy takie mleko nadaje się również do pieczenia np . ciast ? nie wyjdzie z tego zakalec ?:P:P bo super wyglada i jestem ciekawa :P tym bardziej ze wychodzi tanio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawałam je do tej pory tylko do ciasteczek, jeśli chodzi o wypieki i wszystko było ok :) Do ciast nie wykorzystywałam. Na pewno nie powinno być wtedy za rzadkie, możliwe, że lepiej będzie zrobić je z większej ilości ryżu i w jakiś sposób zneutralizować jego smak, żeby ciasto "nie zalatywało" ryżem za bardzo :D To wiadomo: cukier, sól, inne przyprawy. Jakbyś kiedyś zdecydowała się na eksperyment, to chętnie bym się dowiedziała, jak ci wyszło :)

      Usuń